Aromatyczna zupa ogórkowa, już dziś może być na Twoim stole 🙂
Składniki:
– 600g ogórków kiszonych
– ok. 500g schabu wieprzowego z kością
– ok. 400g ziemniaków
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– mała cebula
– 2 liście laurowe
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– sól
– pieprz
– około 100g śmietany 18%


Przygotowanie:
1. Mięso zalewamy ok. 2,5 litrami wody i gotujemy przez około godzinę z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem.
2. Marchewki, pietruszkę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle z odrobiną soli.
3. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
4. Ziemniaki kroimy w kostkę.
5. Do mięsnego wywaru dodajemy podsmażone warzywa i chwilę gotujemy.
6. Dodajemy ziemniaki, doprawiamy zupę solą i gotujemy.
7. Jak ziemniaki będą miękkie dodajemy ogórki wraz z zalewą i gotujemy około 10 minut.
8. Zestawiamy zupę z ognia i zaprawiamy śmietaną.
Zdrowa zupka pełna witamin jest gotowa – Smaczkuj!
