ciasto_marchwiowe_mascarpone_czekolada_home

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i czekoladową posypką

Masz ochotę na chwilę rozkoszy? W łatwy sposób, możesz ją sobie zapewnić, piekąc – ciasto marchewkowe z kremem mascarpone oraz czekoladową posypką 🙂

Składniki na ciasto:

– 5 dużych marchewek

– 4 jaja

– około 250g mąki

– niecała szklanka cukru

– około 160ml oleju

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– łyżeczka sody oczyszczonej

– czubata łyżeczka cynamonu

– szczypta soli

 

Składniki na krem:

– 250g serka mascarpone

– 100g masła

– około 100g cukru pudru

– łyżeczka cukru waniliowego

 

Składniki na bitą śmietanę:

– 250g śmietany 30%

– szczypta cukru

ciasto_marchewkowe_mascarpone_czekolada_przed_przepis

ciasto_marchewkowe_mascarpone_czekolada_po_przepis

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie:

1. W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól

2. Marchewkę ścieramy na tarce na dużych oczkach.

3. Do marchewki dodajemy jaja, cukier, olej i mieszamy.

4. Łączymy składniki mokre z suchymi i dokładnie mieszamy.

5. Wylewamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy 30 minut w temperaturze 160ºC z termoobiegiem (do suchego patyczka).

6. Ser mascarpone ubijamy, następnie dodajemy porcjami masło do uzyskania puszystej masy.

7. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i ubijamy do połączenia składników.

8. Przestudzone ciasto kroimy w pół i przekładamy kremem mascarpone.

9. Górną warstwę ciasta smarujemy bitą śmietaną i dekorujemy wg uznania (u nas wiórki czekoladowe)

Pyszne ciasto już czeka aż je zjesz 😉 – Smaczkuj!

ciasto_marchwiowe_mascarpone_czekolada_przepis

ciasto_marchewkowe_mascarpone_czekolada_łyżka_przepis

Posted in Przepisy smaczneGO!.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *