Bakłażan_faszerowany_z_wołowiną_papryką_home

Bakłażan faszerowany z wołowiną i papryką

Zielono mi czyli… bakłażan faszerowany wołowiną i papryką oraz mozarellą. Jest to połączenie rozpływające się w ustach. Wspaniałe połączenie smaków, spróbujcie 🙂

Składniki:

– 2 średnie bakłażany

– około 400g mięsa mielonego ( u nas wołowe)

– żółta papryka

– cebula

– koncentrat pomidorowy

– mozarella

– olej

– sól

– pieprz

– papryka słodka

Bakłażan_faszerowany_z_wołowiną_papryką_składniki_przepis

Bakłażan_faszerowany_z_wołowiną_papryką_przed_przepis

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie:

1. Bakłażany myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym

2. Kroimy je na pół i lekko nacinamy.

3. Każdą połówkę nacieramy solą i olejem, a następnie pieczemy około 30 minut w temperaturze 180ºC.

4. Na patelni smażymy cebulę i paprykę pokrojone w kostkę.

5. Jak warzywa zmiękną dodajemy mięso i przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką.

6. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy chwilkę.

7. Po podpieczeniu bakłażany wydrążamy w środku i kroimy miąższ w kostkę.

8. Do farszu mięsnego dodajemy bakłażana i pół kulki mozarelli pokrojonej w kostkę.

9. Bakłażany faszerujemy i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180ºC.

10. Na ostatnie 5 minut pieczenia bakłażany posypujemy startą mozarellą.

Kolorowy i pyszny obiad już czeka aż go zjesz 🙂

Smaczkuj!

Bakłażan_faszerowany_z_wołowiną_papryką_przepis

Posted in Przepisy smaczneGO!.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *