Zielono mi czyli… bakłażan faszerowany wołowiną i papryką oraz mozarellą. Jest to połączenie rozpływające się w ustach. Wspaniałe połączenie smaków, spróbujcie 🙂
Składniki:
– 2 średnie bakłażany
– około 400g mięsa mielonego ( u nas wołowe)
– żółta papryka
– cebula
– koncentrat pomidorowy
– mozarella
– olej
– sól
– pieprz
– papryka słodka


Przygotowanie:
1. Bakłażany myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
2. Kroimy je na pół i lekko nacinamy.
3. Każdą połówkę nacieramy solą i olejem, a następnie pieczemy około 30 minut w temperaturze 180ºC.
4. Na patelni smażymy cebulę i paprykę pokrojone w kostkę.
5. Jak warzywa zmiękną dodajemy mięso i przyprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką.
6. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy chwilkę.
7. Po podpieczeniu bakłażany wydrążamy w środku i kroimy miąższ w kostkę.
8. Do farszu mięsnego dodajemy bakłażana i pół kulki mozarelli pokrojonej w kostkę.
9. Bakłażany faszerujemy i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180ºC.
10. Na ostatnie 5 minut pieczenia bakłażany posypujemy startą mozarellą.
Kolorowy i pyszny obiad już czeka aż go zjesz 🙂
Smaczkuj!
