Rozgrzewający krem – zupa dyniowa z pomarańczą i imbirem. Świetne, gdy przychodzisz w mroźne zimowe wieczory do domu… podgrzewasz i już jest Ci cieplutko 🙂
Składniki:
– około 1200g dyni
– duża cebula
– 2 duże marchewki
– 2 pomarańcze
– plaster imbiru grubości około 2cm
– około 1 litra bulionu drobiowego
– chilli
– sól
-pieprz

Przygotowanie:
1. Dynię, cebulę, marchewkę i pomarańczę kroimy w kostkę. Imbir ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
2. Na oleju podsmażamy marchewkę kilka minut, po czym dodajemy cebulę, a gdy ta trochę się zeszkli starty imbir.
3. Po kilku minutach dodajemy dynię i prażymy aż trochę zmięknie.
4. Dodajemy pomarańczę, a po około 5 minutach zalewamy bulionem.
5. Zupę gotujemy do miękkości warzyw, a następnie blendujemy.
6. Zupę gotujemy chwilę na wolnym ogniu i doprawiamy chili, solą i pieprzem do smaku.
Pyszna, jesienna rozgrzewająca zupka gotowa! A do tego jaka zdrowa 🙂
Smaczkuj!

Właściwości dyni
Nastała jesień,a wraz z nią do naszych kuchni wkracza ona – Dynia. To wspaniale, ale czy wiecie dlaczego? Jakie właściwości posiada to jesienne warzywo?
Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały, a także beta-karoten. To właśnie on odpowiedzialny jest za liczne zdrowotne właściwości dyni ( zmniejsza ryzyko nowotworów, zapobiega miażdżycy, reguluje ciśnienie tętnicze krwi). Luteina, beta-karoten a także witamina E wpływają na zdrowie naszych oczu. Witamina A oraz E zapewniają dobrą kondycję naszej cery.
Dynia stosowana jest także w preparatach na powiększoną prostatę, zmniejsza jednocześnie ryzyko zachorowania na raka prostaty. Jest również doskonałym źródłem pierwiastków tj. magnez, potas, wapń, cynk i żelazo. Dynia jest warzywem niskokalorycznym i bogatym w błonnik dlatego śmiało możecie korzystać z niej będąc na diecie.
Jednak jeśli chorujecie na cukrzycę musicie być bardzo ostrożni ponieważ posiada wysoki indeks glikemiczny.
Warzywo to ma liczne zastosowania w kuchni.