Serniczek z ricotty – chrupiąca niespodzianka

Idealny deser na upalne dni – serniczek z ricotty (chrupiąca niespodzianka)

Składniki na ciasto:

  • 250g Ricotty
  • 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki
     cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • galaretka agrestowa
  • owoce (u nas liczi, kaki)

 

 

Składniki na spód:

  • 30g orzechów nekowca
  • 30g płatków śniadaniowych Corn flakes
  • 70g gorzkiej czekolady 60%

serniczek z ricotty sklad

 

Przygotowanie:

  1. Orzechy nerkowca blendujemy z płatkami śniadaniowymi do uzyskania jednolitej konsystencji
  2. W małym rondelku na wolnym ogniu roztapiamy czekoladę i łączymy ją z rozdrobnionymi orzechami i płatkami
  3. Gotową masę przekładamy do 4 pucharków
  4. Ricottę odsączamy z zalewy, przekładamy do miski, dodajemy jogurt naturalny i cukier trzcinowy. Miksujemy do połączenia składników
  5. Do szklanki wsypujemy żelatynę, zalewamy wodą o temperaturze pokojowej i podgrzewamy do rozpuszczenia np w mikrofali przez kilkanaście sekund
  6. Hartujemy żelatynę dodając do niej łyżkę masy serowej, mieszamy. dodajemy kolejną łyżkę masy serowej i ponownie mieszamy
  7. Gotową żelatynę dodajemy do masy serowej i miksujemy do połączenia składników
  8. Przekładamy masę do pucharków i wstawiamy do lodówki na kilka godzin
  9. rozpuszczamy galaretkę agrestową i zostawiamy do ostudzenia
  10. na tężejącą masę serową układamy owoce i zalewamy galaretką
  11. ponownie odstawiamy do lodówki na kilka godzin

Teraz serniczki są gotowe do spożycia (najlepiej smakują po odstaniu w temperaturze pokojowej około pół godziny).  Smaczkuj!

serniczek z ricotty

 

Posted in Przepisy smaczneGO!.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *